9.9.09

Història dels Mundials. Capítol 5: Suïssa 1954

El fet que Suïssa no patís els efectes econòmics de la postguerra i que la seu de la FIFA es trobés allà, va portar aquest petit país a organitzar l’edició de 1954.

Per primer cop van participar en un Mundial països asiàtics; Corea del Sud i Turquia, mentre que Argentina es va tornar a negar a participar-hi.
Espanya va quedar fora
d’aquest Mundial perquè després d’empatar en una eliminatòria prèvia amb Turquia, es va jugar un partit de desempat a camp neutral on també es va empatar i com que no hi havia penals, es va fer un sorteig en el que van guanyar els turcs. S’ha de dir que la FIFA va enviar un comunicat just abans del partit de desempat que deia que Kubala no podia jugar amb Espanya.

El torneig es va organitzar d’una manera un pèl peculiar i més que dubtosa, ja que es van escollir a dit uns caps de sèrie que no es podien enfrontar entre ells en els grupets inicials.
Brasil va lluir per primera vegada la samarreta groga, que va substituir la blanca per la mala sort que els havia portat en l’últim Mundial.
Aquesta va ser la primera Copa del Món que es va poder veure en directe per televisió.
Cal destacar una batalla campal que es va produir entre els jugadors hungaresos i els brasilers en un partit disputat entre ambdues seleccions a quarts de final.

En el partit entre els amfitrions i Àustria es va produir el resultat amb més gols de tots els Mundials (7-5 favorable als austríacs) i aquest torneig va tenir una mitjana de 5,38 gols per partit, que també és el rècord.

Alemanya (la Federal) i Hongria van disputar dos partits entre ells (primer a la lligueta i després a la final) i en el primer partit els alemanys van jugar amb els suplents per perdre i així evitar trobar-se amb cap rival sud-americà en les següents rondes.
A la final la selecció alemanya va superar a l’hongaresa (que era la que millor jugava) per 3-2 en un partit molt igualat i amb un arbitratge suposadament favorable als campions. Puskas, jugador hongarès que va militar al Madrid, va acusar els jugadors rivals d’haver-se dopat.
El màxim golejador d’aquesta edició del Mundial va ser, amb 11 gols, Sandor Kocsis, ex-jugador del Barça. Els altres dos semifinalistes van ser Àustia i Uruguai.

Si voleu saber-ne més, hi ha una pel·lícula que reflecteix força bé com van viure els jugadors alemanys la victòria en aquest Mundial. Es diu “Das Wundern von Bern” (el miracle de Berna). Si no ho recordo malament, a la pel·lícula expliquen que Adi Dassler (creador d’Adidas) va fer estrenar als jugadors alemanys en aquest torneig les seves botes amb tacs de posar i treure, de manera que si plovia no relliscaven perquè es posaven els tacs de mullat.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Interesante historia. Por cierto que HERMOSO país es Suiza.

Saludos.

José Sellés ha dit...

Hola, está bien esta historia, creo que este Mundial fue algo increíble, vi reportajes de ex futbolistas y me gustó mucho.
Saludos desde
futbol-chicks.blogspot.com

Sílvia ha dit...

Hola Albert!
Bona història, com sempre :)
Salutacions
Sílvia

Anònim ha dit...

Hola Albert:
Miraré de veure la pelicula que recomanes.
Com sempre l'article molt interessant. No obstant jo viatjo molt per Suissa i no em sembla que sigui un pais amb gaire tradició futbolística tot i ser el lloc de naixement del fundador del nostre gran equip

Pol Gustems ha dit...

M'apuntu la pel·lícula per si tinc oportunitat de veure-la.

Vagi bé!!

Anònim ha dit...

Busco aficionados Cules para hablar en un nuevo foro de futbol Internacional.Solo teneis que registraros en http://www.foro-futbol-internacional.comxa.com/ y hablar de todo lo relacionado con el F.C Barcelona.

Un saludo

Pol Gustems ha dit...

Començo a pensar que no hi ha ningú capaç de cubrir a Cahill en pilotes aturades..

Assumpta ha dit...

Això de que una samarreta blanca porti mala sort, m'ha agradat jejeje