13.7.09

Història dels Mundials. Capítol 4: Brasil 1950

Si ens fixem en els anys dels Mundials veiem que entre 1938 i 1950 no hi ha cap torneig. Això és degut a l’esclat de la 2a Guerra Mundial.
Aquest cop el format va variar: es formarien quatre grups de quatre equips i jugarien només un cop entre els del mateix grup però al final només van acabar havent-hi 13 equips, que es van dividir igualment en quatre grups...
El campió de cada grup va entrar dins d’una lligueta, on el que aconseguís més punts en sortiria vencedor.
Aquesta lligueta la van disputar Brasil, Uruguai, Espanya i Suècia.
A l’últim partit, Brasil en tenia prou amb empatar per ser campiona. Tothom donava per feta la victòria local i ja estava tot preparat per celebrar-ho.
200.000 persones (dretes) van omplir Maracanà i fins i tot alguns jugadors uruguaians es veien perdedors abans del partit. L’única cosa que volien era que la derrota no fos excessiva. Però estimulats pel seu capità Obdulio Varela, els “charrúas” van saber remuntar un gol inicial dels brasilers i van imposar el silenci a Maracanà al marcar l’1-2. Uruguai va sortir increïblement vencedora d’un torneig que ja estava decidit.

Aquest cop hi ha moltíssimes anècdotes:
-L’idioma oficial d’aquest torneig va ser l’espanyol després d’acordar-ho la FIFA en un congrés.
-Alemanya va quedar exclosa d’aquest esdeveniment com a càstig per tot el que van fer els nazis. La Guerra també va marcar el fet que hi hagués 7 participants americans i només 6 europeus
-La selecció de la Índia va haver de renunciar perquè els membres d’aquesta selecció jugaven descalços i la FIFA obligava a jugar amb botes.
-Per primer cop es van lluir dorsals a les samarretes per identificar els jugadors.
-Els jugadors del Torino (millor equip italià en aquell moment) no van jugar aquesta Copa del Món perquè van morir en un accident aeri al 1949.
-Argentina va renunciar al Mundial per les seves males relacions amb la Confederació Brasilera de Futbol.
-Finalment Anglaterra es va decidir a participar en una Copa del Món i els inventors del futbol van disputar aquesta copa per primer cop.
-Va ser en motiu d’aquest Mundial que es va construir l’estadi més gran del món: Maracanà.

2 comentaris:

Assumpta ha dit...

M'agrada aquesta secció :-)

Tot i que algunes coses ja les sabia, la manera en que ho expliques, tan ordenadament, fa que quedi ben clar.

Recordo que mon pare m'ho va explicar fa molts això de l'accident aeri (la tragèdia del Superga). Ell ho recordava personalment i deia que hi va haver una commoció molt gran en tot el món del futbol que va durar setmanes i setmanes que es parlava del mateix.

I, per fi, ja era hora que Anglaterra es decidís a participar en uns Mundials!! :-))

Per cert, un partit sencer tota l'estona dreta uffff jo no l'aguantaria pas!!

Sílvia ha dit...

Hola Albert!
La politica i la guerra van tornar a perjudicar a l´esport.
Salutacions
sílvia