30.8.11

La lliga de merda

És la llei de l’oferta i la demanda: qui més audiència genera és qui més ingressa. I aquests ingressos els equips els solen invertir en fitxatges. I aquests fitxatges solen donar uns resultats. I aquests resultats generen més audiència. I l’audiència genera ingressos... És un peix que es mossega la cua.

En aquest sentit, entenc que els equips més modestos de la Lliga espanyola es queixin, perquè si es manté aquesta dinàmica, la desigualtat entre els equips capdavanters i la resta serà cada cop més gran. Sempre hi ha qui diu que abans la Lliga no era sempre de Barça o Madrid, sinó que fins i tot la van aconseguir equips com la Reial Societat o el Deportivo, però hem de tenir present que aleshores va ser un miracle, perquè la desigualtat de pressupostos era també molt gran. Per altra banda, actualment, és molt difícil que les televisions acceptin repartir els diners d’una altra forma, ja que saben que Barça i Madrid seguiran dominant el panorama futbolístic. "Els dos grans" disposen d’uns recursos que els altres clubs no tindran mai, com són una massa de seguidors consolidada i estesa a l’estranger, patrimoni, equips en categories inferiors, etc.

Sevilla, Espanyol i companyia sembla que desitgin una Lliga sense Barça ni Madrid. Però han pensat què passaria si això succeís? La majoria de gent d’arreu del món segueix la Lliga espanyola atreta per aquests dos equips. Per tant, si actualment els equips modestos d’aquest campionat reben pocs diners per part de la televisió, sense els dos grans encara en rebrien menys. D’altra banda, no omplirien el seu estadi gairebé mai, perquè ara amb prou feines l’omplen quan juguen contra merengues o culers.

El projecte de la Lliga Europea de Clubs sona amb més força que mai i no em desagrada. Però no tinc clar que els clubs que tant es queixen actualment acceptessin no participar-hi. O és que Del Nido acceptaria que el seu Sevilla seguís participant en un mediocre campionat espanyol enlloc d’estar jugant contra els més grans d’Europa?

No sé quina és la millor solució, però en la meva opinió, deixar les coses com estan i mantenir la Lliga actual (“la lliga de merda” o “la lliga escocesa”, com l’anomenen alguns) segueix tenint sentit. Perquè al cap i a la fi, són 11 contra 11, i el líder pot tenir un mal dia i perdre contra el cuer. I lluitar per la salvació o per intentar entrar a Europa també té la seva gràcia, i ho sé perquè també sóc seguidor de l’Everton. A més, els equips grans també tenen problemes com són el virus FIFA, la sobrecàrrega de partits, la pressió de ser els favorits o el fet d’haver de pagar més diners per un jugador perquè el club venedor sap que està negociant amb un club potent.

A tot això cal afegir que l’arribada dels xeics pot canviar-ho tot. Un clar exemple és l’expectació que genera el Manchester City. Li ha costat alguns anys, però finalment s’està consolidant entre els grans del futbol anglès, quan fa escassos mesos quan dèiem “Manchester” tots ens referíem al United. També hem de tenir en compte que a vegades, més que diners, el que cal és un estil definit. O és que sóc l’únic que pensa que el Barça ‘B’, amb la plantilla de l’any passat, hagués pogut lluitar per Europa?

Curiosament, aquest tema ha sorgit després de la maneta del Barça al Villarreal i no després del 0-6 del Madrid al Saragossa, potser perquè Garrido en va parlar o perquè la premsa de Madrid ho ha generat. En qualsevol cas, el futbol espanyol té altres problemes igual de greus i molt més fàcils de solucionar, com que hi hagi jugadors que no cobren mentre el seu club es gasta diners que no té o que la Lliga comenci un dia i que s’aturi la setmana següent perquè juguen les seleccions.

9 comentaris:

Assumpta ha dit...

Albeeeeeeert!! Quant de temps sense llegir-te!! Holaaaaa :-))

Ja està bé, eh? Mira que tenir el blog tan abandonat... Vas a post per mes... i gràcies! :-P

Bé, estic totalment d'acord amb tot el que dius... i em fa molt de fàstic i molta ràbia que aquest cap de setmana proper ja no hi hagi lliga... grrrrr

Per cert, i parlant dels xeics i altres personatges semblants: Què et sembla el que passa al Neuchatel del Caparrós? Uffff

as de copes ha dit...

Tu ho has dit. Es parla avui, perquè ajuda a maquillar/tapar el partidàs del Barça. Com sempre.

Però no ens enganyem, són atacs de banyes. La desigualtat hi era, és i seguirà estant sempre. El Barça i el Madrid són dos plantillotes espectaculars i si els possessim a Itàlia o Alemanya passaria el mateix. O algú pensa que el Milan o l'Inter lis podrien disputar la lliga dels 100 punts? Quedarien a 15 punts també.

Un altre factor són els milionaris que compren clubs. Aquests competeixen amb la segona linea d'equips, València Sevilla Vilarreal a qui els hi treuen els cracs, i no amb Barça o Madrid, i aprofundeixen aquesta crisis neuròtica que pateixen alguns presidents.

La lliga europea és una utopia, s'haurien de canviar molts conceptes "estatals". I una lliga tancada sense ascensos ni descensos no agrada. Per tant, mentre duri l'embolic a guanyar títols i fer història.

Per acabar, m'agradaria donar suport a la directiva pels reforços d'enguany. Molt bons i pel que estic veient, molt barats. 26 kilos per l'Alexis és una ganga i 29 pel Cesc... regalat! Així dona gust que negociin amb els teus diners. Dels 24 kilos de Keirrison i Henrique encara no en sabem res, excepte que han estat incapaços de poder lluir la samarreta del Barça.

Blaugrana al vent!

Sergi ha dit...

Diguin el que diguin a Madrid, no és el mateix fotre 5 gols a un equip de Champions que 6 a una banda que es jugarà la permanència, amb tots els respectes pel Saragossa... no, sense cap respecte, són una colla de dropos rematats.

És cert que una lliga on està clar qui quedarà primer i segon (només queda decidir l'ordre) pot resultar poc atractiva. Però què passaria si aquests dos equips es diguessin Villarreal i Sevilla? Roig i del nido seguirien pensant que és una lliga de merda i una vergonya? Em sembla que no. Conclusió? Pura enveja.

A mi em diverteix veure el Barça, què vols que et digui. No miro els partits per veure si guanyem al Granada o a l'Almeria, els miro per veure dos gols de Messi, per veure Iniesta donant voltes sobre si mateix, a Xavi amb el diapasó a la mà i a Mascherano i Abidal sense deixar-ne passar una. Els miro perquè Fàbregas resulta que sí que és tan bo com ens havien dit, i perquè Alexis apunta maneres. Els miro perquè quan veig a Thiago em ric de tots els altres equips, perquè a la lliga només hi ha quatre jugadors millors (a dia d'avui), i tots juguen al Barça.

I jo és que ho sento, eh, però sóc del Barça i del ManU, per tant, només vull veure com humiliem equips de Champions, ja sigui per 5-0 o per 8-2. I que vagin passant. I ja poden plorar tant com vulguin.

Sílvia ha dit...

Hola
Personalment em va bé així
salutacions

Gotham ha dit...

Es que ni disimulen. No t'escric els adjectius de la portada del Marca l'endemà de marcar 6 gols al Saragossa perquè no tindriem temps de llegir-los tots.

En canvi, 24 hores més tard, per art de màgia, ja no parlem de golejades. No, s'ha de parlar de lliga desigualada.

Jo ja vaig fer un post parlant del repartiment de diners, i ho vaig fer sense oportunisme d'una golejada del Madrid ni res.

http://www.tenimunblog.com/2010/11/els-drets-de-la-televisio.html

Salutacions!

Oriol ha dit...

Si no fos del Barça estaria enfadat amb la situació, però com no és el cas, no em preocupa en excés. Tot i les queixes raonables dels altres clubs, crec que han trobat una excusa en el tema dels ingressos televisius per tal de vendre malament la lliga espanyola. Si el Barça és el millor, no és només pels 150 milions d'euros corresponents.

Noé Hernández ha dit...

Sigui com sigui, no crec que aquesta situació a la llarga siga bona per a Barça i Madrid, ya que arribará un moment que no tindra gràcia vore el seus partits: perquè la victoria estará assegurada. Salutacions.

Albert ha dit...

@Assumpta
En general estic en contra dels xeics: uns malgasten els diners de mala manera (Chelsea, M.City,...) i altres no es gasten absolutament res malgrat haver-ho promès (Racing, Blackburn,...). Estaria bé trobar un terme mig; potser el Màlaga és qui més s'hi aproxima.
Respecte el Neuchatel, no hi estic gaire al corrent, però em temo que el seu president no hi toca del tot. De totes formes, segurament Caparrós ja sabia on es ficava, però va preferir arriscar-se i signar un contracte milionari.

Anònim ha dit...

Albert, tu mateix har reconegut que les diferencies entre els clubs es feran més grosses.
¿T'agradaria una Lliga que tingués 30 punts de diferencia entre el segon i el tercer?
¿I que es decidis en dos partits entre el barça i el RM?
Suposo que no.

Gigio